Blogi: MLL:n lastenhoitajaksi sosionomiopiskeluiden ohella

11.12.2017

Hallituksemme jäsen ja MLL-lastenhoitaja Marjo Backända

Onko perheelläsi tarvetta tilapäiselle hoitoavulle?

Hoitoapua on tarjolla erilaisiin tilanteisiin, kuten:

• hengähdystauko lapsiperheen rutiineista
  • elokuvissa, teatterissa tai ravintolassa käynti omassa rauhassa tai puolison/ystävän kanssa
  • stressaavassa elämäntilanteessa
  • tukiverkkojen ollessa kaukana
  • omassa harrastuksessa käymisen ajaksi
  • lääkärissä tms. käynnin ajaksi
  • mukaan asioinnille vaikkapa neuvolaan tai kauppareissulle
  • lapsen kanssa ulkoilemaan, leikkipuistoon, sisäleikkipuistoon tai harrastukseen
  • avuksi aamutoimiin ja nukuttamaan

Lue hallituksen jäsenemme ja lastenhoitaja Marjo Backändan kokemuksia MLL:n Uudenmaan Piirin lastenhoitokurssista:

Taustaa ja koulutus

MLL:n vapaaehtoistoimintaan päädyin, kun muutimme Helsingin Heikinlaaksoon vuonna 2010 ja kaipasin uusia ystäviä sekä halusin tehdä jotain uuden asuinalueeni hyväksi. Pohdin vaihtoehtona Lions Clubia, mutta päädyin kuitenkin MLL toimintaan, jossa oli paljon ikäisiäni ihmisiä. Liittyessäni MLL:n Puistolan paikallisyhdistyksen hallitukseen, minulle ei vielä ollut omia lapsia, niin kuin monella muulla jo oli. Tämä ei silti ollut este yhdistyksessä toimimiselle. Minulla ei ollut myöskään aikaisempaa kokemusta yhdistystoiminnasta, saati hallituksessa toimimisessa.

Ensimmäisellä tutustumiskerrallani päädyin ottamaan vastaan vaatimattomasti rahastonhoitajan pestin! :D Työskentelin tuolloin isännöintialalla tehtävissä ja taloudenpito kiinnosti minua myös ammatillisesti. MLL Puistolassa ehdin vaikuttaa aktiivisesti vuoteen 2014 eri tehtävissä aina varapuheenjohtajasta puheenjohtajaan jne. Järjestin aktiivisesti erilaisia tapahtumia ja lasteni synnyttyä vuosina 2011 sekä 2013 sain yhdistystoiminnan kautta mahtavaa vertaistukea vauvojen valvottaessa, päiväkotia aloitettaessa jne. Yhdessä nauroimme, kuka meistä on väsynein. Saimme toisistamme paljon iloa ja voimaa.

Vuonna 2014 muutimme Korson suuralueelle ja liityin samantien silloisen MLL Korson hallitukseen, nykyiseen MLL Korso- Koivukylän. Hallituksessa olin aktiivisesti aluksi järjestämässä kirpputoria, yhdistyksen 70- vuotisjuhlaa ja liikuntaryhmiä. Opiskelut aloitettuani vuonna 2016, jäi hallitustoiminta taka-alalle. Nykyään toimin MLL Korso- Koivukylän varajäsenenä. Hallitus on täynnä mukavaa ja aikaansaavaa porukkaa. Kukin toimii omien voimavarojensa mukaan. Uudet jäsenet otetaan avosylin vastaan.

MLL Lastenhoitaja arjen apuna

Muutettuamme tukiverkkojemme luota kauemmaksi, tuli eteen tilanteita, jolloin tarve lastenhoitajalle oli akuutti. Meillä kävi muutamia kertoja MLL lastenhoitaja ja siitä oli meille todella suuri apu. MLL lastenhoitotoiminta oli minulle toki jo tuttu käsite yhdistystoiminnan ja Lapsemme- lehden kautta.

MLL lastenhoitajaksi aikuisena?

Aloittaessani sosionomiopinnot vuonna 2017, pohdin erilaisia lisätyömahdollisuuksia. Koska lapseni olivat tuolloin 3- ja 5-vuotiaita ja koska olin kokopäiväinen opiskelija, tuli työlle melkoisia rajoituksia. Pohdin asiaa “ääneen”  messengerin välityksellä MLL Korso-Koivukylän hallituksen puheenjohtaja Helen Josefsonille ja hän kysyi minulta, miksi en alkaisi MLL:n lastenhoitajaksi? Työajat saisi valita itse ja alueen, jolta työtä haluaa ottaa vastaan. Posket punaisena kuuntelin luentoa siitä, kuinka hyviä meriittejä minulla olisi toimia lastenhoitajana: hoitokokemus omista pienistä ja naapureiden lapsista, 36:n vuoden ikä- ja elämänkokemus, lehmän hermot, lasten hätäensiapukurssi suoritettuna, EA1- kurssi suoritettuna sekä AMK- sosionomiopinnot, joista saan myös lastentarhanopettajan pätevyyden. Lisäksi olen pitänyt naapuruston lapsille erilaisia askartelukerhoja vuonna 2016.

Kevään 2017 jahkailin ja mietin, voiko näin vanha (!) ihminen enää toimia lastenhoitajana, kun useat kurssin käyneet ovat vain 16-vuotiaita. Rohkaisin itseni ja laitoin viestiä Uudenmaan piirin lastenhoitovälitykseen. Sieltä minulle löytyi ryhmä, joka oli henkilöille, joilla oli yli 20 vuoden ikä ja joilla oli aikaisempaa lastenhoitokokemusta.

Lastenhoitokurssi alkoi elokuussa ja sisälsi lähiopetusta, etätehtäviä sekä harjoittelun lapsiperheessä.

Lastenhoitokurssin tavoitteet ovat, että lastenhoitokurssin käynyt hoitaja:

• saa valmiudet toimia MLL:n lastenhoitotoiminnassa lapsiperheiden apuna lyhytaikaisissa lastenhoitotehtävissä
  • osaa hoitaa eri-ikäisiä lapsia lapsiperheen kotiympäristössä lapsen tarpeet huomioon ottaen
  • osaa hoitaessaan ottaa huomioon lapsen kehitystason ja yksilöllisyyden
  • osaa luoda turvallisen hoito- ja leikkiympäristön
  • osaa hoitaa lapsia vastuuntuntoisesti

(http://uudenmaanpiiri.mll.fi/toiminta/tilapainen-lastenhoitoapu/lastenhoitokurssit/)

MLL Lastenhoitajan palkkaaminen

Uudenmaan piirin hoitajavälityksen yhteystiedot ja aukioloajat

Puhelimitse palvelemme ma-pe klo 8.00-12.00
Välityspisteen puhelinnumero on 044 0303 301

Haluatko itse toimia MLL:n lastenhoitajana?

...vai toimitko jo?

Mikäli toimit jo alueella lastenhoitajana, vinkkaa itsestäsi mllkorso@gmail.com, niin tehdään sinustakin oma esittely! Mahdollista on myös mennä Korso-Koivukylän alueen perhekahviloihin ja yhdistysiltoihin kertomaan MLL lastenhoitotoiminnasta alueen lapsiperheille.