Blogi: Vapaaehtoiseksi - Kaveritoimintaa

25.10.2017

Hallitusaktiivimme Sami Moilasen kokemuksia kaveritoiminnasta.

Omia kokemuksia kaveritoiminnasta eri järjestöissä.

Järjestöt kaipaavat erilaisia vapaaehtoisia toimimaan lasten ja nuorten parissa, suorastaan huutavat heitä mukaan. Erityinen pula on miehistä, koska he usein loistavat toiminnasta poissaolollaan. Varsinkin pojat kaipaavat miehen mallia, kun heille voi höpötellä asioita joita ei naisille mielellään avata.

Lapsille ja nuorille on hyvin tärkeää, että vastassa on se tavallinen ja turvallinen henkilö. Tärkeää on myös molemminpuolinen luottamus ja salassapitovelvollisuus. On asioita, joita ei haluta jakaa omien kavereiden, vanhempien tai jonkun satunnaisen työntekijän kanssa.

Lapsilleen kaveritoiminnasta apua hakevat ovat usein yksinhuoltaja naisia, mutta löytyy myös perheitä, joissa on isä ja äiti, mutta tarvitsevat hieman helpotusta arkeen. Joskus perhettä ei ole ollenkaan ja haastetakin löytyy spektrin molemmista päistä ja siltä väliltä.

Järjestöt kouluttavat, haastattelevat, tutkivat taustat ja tekevät sitten vertailuja kuka sopisi kenellekin. Käytännön asiat kuten kommunikointi, tapaamiset, raha, mitä saa tehdä ja mitä ei saa tehdä sovitaan sekä järjestöjen, että vanhempien kanssa yhdessä.

Se mitä pikkukaverin kanssa voi sitten tehdä, on se mitä itsekin tekisi. Kannattaa kokeilla erilaisia asioita, mistä löytyy yhteinen kiva harrastus molemmille osapuolille. Aina ei tarvitse mennä hötkyilemään HopLoppiin tai Super Parkkiin vaan kaverit kaipaavat sitä läsnäoloa, joten kävely ulkona tai vaikka yhdessä tv:n katsominenkin on varsin ok.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) kaveritoiminta 
http://uudenmaanpiiri.mll.fi/toiminta/kaveritoiminta/

Lähdin kartoittelemaan mitä muilla yhdistyksillä on tarjolla ja törmäsin MLL:n kaveritoimintaan syksyllä 2016. Kävin perehdytyksen ja melko nopeasti löytyikin nuori kundi, joka kävi ala-asteen viimeistä luokkaa.

Homma alkoi siitä, että kävimme MLL:n työntekijän sekä lapsen äidin kanssa ensitapaamisen. Kävimme läpi toiveita, ajatuksia sekä aikataulua. Ensitapaaminenhan on yleensä kaikille osapuolille hieman jännittynyt, mutta turhaan jännitellä vaan omalla painolla eteenpäin. Ensitapaamisessa tuli nähtyä myös tämä kundi.

Pojalla oli hieman haasteita koulunkäynnissä ja vähän kotonakin. Alkuun sovittiin, että kävisimme eri harrastusmahdollisuuksia kyseisellä paikkakunnalla, jossa hän asuu. Ensitapaamisen jälkeen tutustuttiin pojan kanssa kahden kesken ja tunne vahvistui, että homma voisi toimia ja tehtiin vuodeksi sopimus.

Haasteet, joita oli kotona tai koulussa, eivät koskaan tulleet mukana. Toki saatoimme käsitellä niitä, jos vaan kundi halusi niistä puhua. Olemme tavanneet 2-4kertaa kuussa touhuten eri asioita. Tapaamiset ovat vaihtuneet arki-illoista pitkiksi viikonlopuiksi, kun olemme lähteneet esim. laskettelemaan tai retkille. Mukana ovat toki pelit, kalastus, ulkoilu, uinti, erilaiset tapahtumat, jne. Joskus vain sohvalla löhöämistä ja tv:n katsomista 

Pelit kiinnosti kovasti, joten teimme koululle pienen ohjelmointiprojektin. Jamppa on ollut myös aktiivisesti mukana kerhotoiminnassa apuohjaajana. Sopimuksen vuosi tuli täyteen ja se päätettiin, koska teemme aika paljon enemmän kuin mitä siinä alussa sovittiin ja toiminta keskittyi oikeastaan asuinalueen ulkopuolelle. Pidämme edelleen tiiviisti yhteyksiä ja suhde jatkuu. Enemmän kuin tyytyväisiä ovat olleet kaikki osapuolet. Poika kertoi, että parasta ovat olleet hetket, kun ollaan kahdestaan.

Helsingin Diakonissalaitoksen (HDL) perhetalkoot
https://www.hdl.fi/fi/perhetalkoot

Aloitin kaveritoiminnan yhdelle nuorelle syksyllä 2015. Tuettavat nuori asui HDL:n tiloissa ja silloin tällöin omilla vanhemmillaan. Erilaisia haasteita, taustoja ja syitä siihen miksi näin on, saattoi olla monia, mutta niistä ei kuitenkaan kerrota kuin se mikä on välttämätöntä tietää. Nuori kertoi niistä sitten itse, jos oli jotain mitä halusi jakaa.

Kun kaveritoiminta aloitettiin, kommunikointi oli aluksi kundin kanssa aika ohkaista ja yksipuolista. Ajan kanssa kommunikaatio kuitenkin lisääntyi. Tapasimme pari kertaa kuussa joko leffoissa, pelailtiin, kävimme syömässä tai kävimme joissain tapahtumissa. Usein tapahtumat oli arki-iltoina, mutta joskus käytettiin kokonainen päivä viikonlopusta. Kerran vietettiin päivä minun kotona ja tehtiin äijäpizzat leivinuunissa sekä pelattiin pleikkaa.

Jannu tuntui piristyvän silmissä ja jo keväällä tuntui kuin hän olisi ihan uusi mies. Kesällä hän muuttikin lähemmäs sukuaan ja silloin samalla päätettiin lopettaa tämä kaverikuvio. Itselle jäi tästä kokemuksesta hyvä fiilis.

HDL:llä onnistuu järkkäillä ja osallistua yksittäisiinkin tapahtumiin, kuten peli- ja elokuvaillat, erilaiset retket, fudismatsit, pihaleikit tai ihan vain mennä taluttamaan koiraa jonkun lapsen tai nuoren kanssa tai lukea kirjaa pienille. Näitäkin tullut järkkäiltyä ja palaute on ollut lapsilta ja henkilökunnalta todella positiivista.

Pelastakaa Lapset ry:n sporttikummit
https://www.pelastakaalapset.fi/tyomme-kotimaassa/tukihenkilot/sporttikummit/

Halusin arki-iltoihin lisää toimintaa ja kävin syksyllä 2016 sporttikummi koulutuksen. Sporttikummin pääpointti on tietysti urheilu. Usein vanhempi/vanhemmat eivät tähän pysty ja hakevat tähän järjestöltä apuja.

Aloiteltiin yhden kundin kanssa haalimalla Pokemoneja lähellä hänen kotiaan sekä myöhemmin aivan keskustassa. Myllypuron Liikuntamyllyssä pystyi touhuamaan useitakin eri lajeja. Talven tullen mentiin luistelemaan.

Pojan äiti kuitenkin halusi kundin luisteluseuraan ja sellaiseen aikaan, ettei itsellä ollut mahdollisuutta kundia sinne viedä ja harmillisesti hyvin alkanut juttu sitten päätettiin vuoden vaihteessa.

Pienperheyhdistyksen Mieskaverit
www.mieskaverit.fi

Sporttikummin tilalle tuli arki-iltoihin Mieskaveritoimintaa keväällä 2017. Mieskaveritoiminnassa lapset ovat tavallisia, vähintään 4-vuotiaita lapsia, joilta syystä tai toisesta puuttuu yhteys isäänsä tai muihin miehiin. Olemme käyneet pikkukundin kanssa Seurasaaressa kävelyllä ja usein uimassa.

On ollut mahtavuutta nähdä miten pieni kaveri on kehittynyt todella lyhyessä ajassa. Kesällä hyvä kun uskalsi mennä altaassa, jossa hädin tuskin ranteet kastuivat. Nyt kundi uskaltaa jo sukeltaa sekä pomppia hyppyaltaan reunalta ja jopa siitä laudalta aina silloin tällöin.

Tykkään yhdistellä, kehittää ja kokeilla asioita. Olemmekin tehneet asioita joskus kimpassa ja kaverit ovat saattaneet pyytäneet omia kavereitaan mukaan, esim. jääkiekkomatsiin tai megazonetaisteluun. Saattaa äkkiseltään kuulostaa paljolta. Olen varannut kaveritoimintaan kalenteristani yhden arki-illan viikossa sekä yhden viikonlopun kuusta.

Mikäli kiinnostuit ja sinulta löytyisi esimerkiksi muutama tunti kuussa, voin yrittää ohjailla oikeaan osoitteeseen. Palautetta, kysymyksiä ja ehdotuksia otetaan vastaan mllkorso@gmail.com tai suoraan minulle blogi@moilanen.fi.