Blogi: Ryhdyin MLL:n perhekummiksi!

1.10.2017 klo 10Lue hallitusaktiivimme Mika Jokisen kokemuksia perhekummitoiminnasta.

Taustaa ja koulutus


Olen jo vuosia tehnyt vapaaehtoistyötä, vai pitäisikö sanoa vuosikymmeniä. Huhtikuussa 2017 selasin Hiiop-sivustoa ja pohdin mikä voisi olla se uusi juttu. Tahdoin löytää uuden vapaaehtoistyön muodon ja kantaa oman korteni kekoon Hiiop-tavoitteen saavuttamiseksi. Työnantajani OP Ryhmä kannustaakin kaikkia meitä OPlaisia osallistumaan vapaaehtoistyöhön ja saamme käyttää siihen sovitulla tavalla myös työaikaamme. Haasteessa olemme mukana tekemässä hyvää satavuotiaan Suomen kunniaksi!

Löysin Hiiop-sivustolta lisätietoa MLL:n perhekummitoiminnasta. Olin miettinyt toimintaan tutustumista jo aiemminkin, mutta muut järjestötehtävät olivat vieneet liian paljon aikaani. Olin aina siirtänyt tätä eteenpäin, jonnekin huomiseen. Nyt oli kuitenkin aika olla yhteydessä!

Laitoin viestiä yhteyshenkilölle "Pääsenkö vielä mukaan, olen myöhässä seuraavaan koulutukseen ilmoittautumisesta"

Ja pääsinhän minä: "Kiitos mielenkiinnostasi perhekummitoimintaa kohtaan. Olet lämpimästi tervetullut mukaan! Vantaan koulutusajat ovat seuraavanlaiset..."

Osallistuin Mannerheimin Lastensuojeluliiton Uudenmaan piirin järjestämään Perhekummi-koulutukseen toukokuussa, kahtena arki-iltana ja yhtenä lauantaina.

Koulutuksessa käytiin läpi mm. seuraavia asioita: MLL:n yleisesittely, Perhekummitoiminnan malli ja vapaaehtoistoiminta, Minä perhekummina, Lastensuojelu, Monikulttuurisuus perheessä, Perhe ja kasvatus sekä Perhekummitoiminta käytännössä.

Koulutuksen viimeisellä kerralla meiltä jokaiselta perhekummiksi haluavalta pyydettiin suostumus rikosrekisteriotteen hakemiseen. Lisäksi kävin piirin toimistolla Pasilassa haastattelussa, jossa minulta kysyttiin monenlaisia asioita ja arvioitiin sopivuutta perhekummiksi. Oikein miellyttävä kohtaaminen, ei mikään kuulustelu! Sain kertoa omista toiveistani.

Kun koulutus oli paketissa, muutamat allekirjoitukset paikoillaan ja turvallisuusselvitys valmistunut, olin valmiina kohtamaan ensimmäisen kummiperheeni. Koulutus antoi minulle varmuuden, että haluan olla tässä mukana!

Millaista perhekummina toimiminen on?


Perhekummina toimiminen on käytännössä keskustelemista, kuuntelemista ja tavallisten asioiden yhdessä tekemistä. Tapaamisia on perheen ja kummin välisen sopimuksen mukaisesti, yleensä pari kertaa kuukaudessa muutaman tunnin ajan.

Uudellamaalla perhekummina voi toimia Espoossa, Helsingissä, Hyvinkäällä, Järvenpäässä, Kauniaisissa, Kirkkonummella, Keravalla,Lohjalla, Loviisassa, Mäntsälässä, Nurmijärvellä, Orimattilassa, Porvoossa, Sipoossa, Raaseporissa,Vihdissä tai Vantaalla.
Hae perhekummiksi

Lue lisää Perhekummi-toiminnasta MLL:n Uudenmaan piirin sivuilta

Lue lisää Perhekummi-toiminnasta koko Suomessa

Tule mukaan perhekummiksi! -esite


Perhekummi-perhe löytyy


Olin aiemmin kertonut omista toiveistani Perhekummi-perheen suhteen. Ilokseni jo kesällä Liisa Haatainen MLL:stä oli minuun yhteydessä ja kertoi perheestä. Sovimme tapaamisen perheen kotiin elokuulle. Ei ollut mikään itsestäänselvyys, että sanoin tämän ensimmäisen perhe-ehdokkaan kohdalla kyllä. Minun piti kohdata myös omia ennakkoasenteitani.

Liisa MLL:stä oli ensimmäisellä kerralla mukana tapaamisessa. Hän huolehti mm. asian yhteisestä läpikäynnistä ja sopimuksen laadinnasta (Perhekummi-sopimus tehdään vuodeksi). Liisa todella osasi luoda hyvän ja vapautuneen tunnelman! Minulla ja perheellä on myös jatkossa MLL:n ammattilainen tukemassa yhteistä kummiuttamme ja hän mm. soittaa minulle ja perheelle noin 3kk välein kysyäkseen mitä kuuluu ja onko kummius toiminut. Saan aina tukea, jos jokin asia mietityttää minua tai kohtaan perhekummiuteen liittyviä haasteita.

Kohtaamisia


Ensimmäinen kohtaaminen oli oikein mukava! Kielihaasteista huolimatta ymmärsimme toisiamme hyvin ja olimme kaikki sitä mieltä, että tämä suhde voisi toimia! Perhekummi-perheeseen kuuluu isän ja äidin lisäksi kaksi hyvin eri-ikäistä poikaa. Sovimme seuraavan tapaamisen, jolloin tutustuisin erityisesti poikiin (ja se tapaaminen oli muuten tosi mukava, olin poikien kanssa ulkona ja tavattiin heidän kavereitaankin).

Minusta on tärkeää olla heidän kanssa yhdessä koko perheenä, mutta tutustua heihin myös yksilöinä. Pojat ovat yhtään kehumatta upeita ihmisiä ja isän kanssa olemme jo päässeet syvällisiinkin keskusteluin in English. Tässä saa kivasti kielenhuoltoakin samalla - molempiin suuntiin. Viestimme isän kanssa helposti WhatsApissa ja vanhemman pojan kanssa useammissa some-kanavissa. Äidin kanssa voimme soittaa puhelimitse.

Meillä on takana jo useampi tapaaminen ja myös oma perheeni on tutustunut heihin. Minulla on sellainen tunne, että tästä voi kehittyä pidempiaikainenkin ystävyys, vaikka Perhekummi-sopimus solmitaan vain vuodeksi eikä toiminta velvoita mihinkään sen vuoden jälkeen. Otan kuitenkin mielelläni sen riskin, että saatamme ystävystyä syvemminkin.

Eilen pojat olivat minun ja tyttäreni kanssa SuperParkissa. Meillä oli oikein mukavaa yhdessä. Teemme yhdessä ihan arkisia asioita - perhekummina toimiminen kun ei ole mitään hokkuspokkus-hommaa. Se on arkisia tekoja ja arjessa mukana elämistä. Kerron seuraavalla kerralla lisää! Mm. niistä kohtaamisista.

Olen niin iloinen, että sanoin sen kyllä!

Muutenkin mukana!


Kun päätin lähteä mukaan MLL:n Perhekummi-toimintaan, minulle oli varsin luontevaa tutustua tarkemmin liiton toimintaan - valtakunnallisesti ja oman kotiseutuni alueella. Sellainen minä olen. Liityin MLL:n jäseneksi Korso-Koivukylän yhdistykseen, joka on MLL:n Suomen 3. suurin paikallisyhdistys. Laitoin viestiä yhdistyksen puheenjohtajalle Helen Josefssonille, joka aivan fantastisella tavalla kutsui minut mukaan samana iltana olevaan kokoukseen. Ja hupsista, löysin itseni yhdistyksen hallituksesta varajäsenenä ja pääsin jo kesällä MLL:n liittokokoukseenkin joka pidetään kolmen vuoden välein. Minut on otettu lämpimästi ja hyvin vastaan ja koen nyt jo vahvaa yhteenkuuluvuutta tähän yhteisöön!

Alempi kuva on otettu MLL:n liittokokouksen 2017 aikaan Kuopiossa. Kuvassa kanssani ovat kaksi MLL:n vahvaa naista, Helen Josefsson ja Helena Peltola. Molemmat Korso-Koivukylä -yhdistyksen kantavia voimia ja monessa mukana muutenkin.

Tule sinäkin mukaan! Tästä saat paljon enemmän, kuin joudut antamaan! MLL:stä löydät varmasti sinulle sopivan vapaaehtoistyön muodon. Lue vaikka!


Linkkejä:


https://www.hiiop100.fi/

http://uudenmaanpiiri.mll.fi/toiminta/perhekummitoiminta/

https://www.mll.fi/vanhemmille/tuki-ja-vertaistoiminta/perhekummit/

https://www.mll.fi/

https://www.facebook.com/KorsoMLL

https://op.media/